Sadržaji

Jezera

IMG_0533Jezerski dio kompleksa čine dva ovalna vještačka jezera, malo i veliko, ukupne površine 56.000m2.Jezera su izgrađena 70-tih godina prošlog vijeka, a napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u rijeku Vrbas.

U julu i avgustu temperatura vode u malom jezeru dostiže ugodnih 20°C, pa je tada jezero pogodno za kupanje u njemu. Veliki broj kupača u toplim ljetnim danima čini ovo mjesto živim i frekfencija gostiju u tim danima je znatno veća, što ova jezera i sam kompleks oko njih čini centralnom turističkom destinacijom ovog regiona.

Veliko jezero je bogato raznim vrstama ribe, a izdvajamo amur, linjak i pastrmku.

 

Šetnja i boravak u prirodi

DSC_4744Obzirom da su je sam turistički kompleks Balkana smješten pod obroncima planine Lisine i da ruža vjetrova pogoduje osobama sa kardio-vaskularnim oboljenjima i smetnjama preporuke eksperata su da se laganim šetnjama i boravkom u šumi provodi što više vremena.

Šetnje šumskim stazama i blagim usponima oko samog jezera su izuzetno pogodne i djelotvorne za očuvanje zdravlja i uopšte zdravijeg načina života, pogotovo starijih osoba.

Ljubitelji i sakupljači raznih vrsta gljiva su česti gosti našeg hotela, jer u neposrednoj blizini u određenim danima u godini poznavaoci iz oblasti sakupljanja gljiva uspjevaju da sakupe zavidne količine jestivih gljiva raznih vrsta.

AKTUELNOSTI

Gljivari i dani gljiva

Datum objave: 29.07.2014.6

Ljubitelji i sakupljači raznih vrsta gljiva su česti gosti našeg hotela, jer u neposrednoj blizini u određenim mjesecima i danima u godini poznavaoci iz oblasti sakupljanja gljiva uspjevaju da pronađu zavidne količine jestivih gljiva raznih vrsta. Što iz hobija, a […]

Dani kosidbe na Balkani

Datum objave: 29.07.2014.DSC_8545

Svake godine se na Balkani tradicionalno održava manifestacija Dani kosidbe – “Memorijal Lazar Laketa”. Centralni dio manifestacije čini takmičenje domaćih i inostranih kosaca, a pored toga održavaju se smotre folklora, takmičenje u plivanju i druga sportska i kulturna dešavanja. Događaj […]

Sportske pripreme na Balkani

Datum objave: 28.07.2014.borac-575x357

Obzirom na nadmorsku visinu, čistoću vazduha i pogodnu infrastrukuturu cijelog komplekasa Balkana, česti gosti su sportski klubovi i kolektivi. Od samog renoviranja i uređenja centra, pa do danas su nas posjetili fudbalski klubovi iz premijer lige BiH i uspješno realizovali […]

Galerija fotografija